Nepal Airlines iznajmljuje svoje kineske avione

Foto: Rui Miguel

Kompanija Nepal Airlines je saopštila da će pokušati da iznajmi svojih pet regionalnih aviona napravljenih u Kini. Naime dva kineska MA-60 i još tri Y-12 modela postala su višak za nepalskog nacionalnog avio-prevoznika koji je ove avione prizemljio još sredinom 2020. godine.

Nepal Airlines želi da iznajmi svoje avione preko lizing aranžmana, a uslov je da potencijalni korisnik aviona ima važeći AOC kao i barem jednu letelicu u floti. Kompanija navodi da nadmetanje za pronalazak novih korisnika aviona traje do 31. oktobra kao i da će dužina lizing ugovora biti dogovorena sa njaboljim ponuđačem. Svi avioni su uskladišteni na aerodromu Katmandu, a prevoznik je obećao da će uz avione dati i veliki broj rezervnih delova i alata.

Nepal Airlines je jedna od retkih avio-kompanija van Kine koja koristi avione proizvedene u ovoj zemlji. Iako mali Harbin Y-12 ima nekoliko desetina korisnika u svetu i prodaje se relativno dobro isto se ne može reći za Xian MA60 koji je pronašao put do svega 10 kupaca i proizveden je u oko četrdesetak primeraka.

Foto: Rui Miguel

19.09.2022.