Nemački aktivisti se lepili za pistu u Berlinu i Minhenu

Aerodromi Berlin i Minhen pretrpeli su manje smetnje u radu nakon što se grupa klimatskih aktivista zalepila za pistu u znak protesta protiv jeftinih letova. Incident se dogodio u četvrtak 8. decembra, kada su aktivisti ekološke grupe „Last Generation“ blokirali piste dve nemačke vazdušne luke, zalepivši se za njih. Nemački Der Spiegel prenosi da je jedna od dve aerodromske piste na bavarskom aerodromu bila privremeno zatvorena zbog prisustva aktivista. Međutim, aerodromska policija je ubrzo odlepila aktiviste sa piste i privela ih.

U međuvremenu, druga grupa klimatskih aktivista koji pripadaju istoj ogranizaciji je održala sličnu akciju u menačkoj prestonici, odnosno na aerodromu Berlin Brandenburg. Prema saopštenju organizacije „Last Generation“, ekolozi su izašli na protest sa ciljem da ohrabre putnike da izaberu putovanje železnicom umesto kupovine jeftinih avio-karata.

„U zapaljenom svetu neutralnost više ne postoji. Ne možemo više da stojimo u tišini dok nekoliko imperija ruši svet i uništava naš zajednički život na račun svih ljudi. Uvek smo spremni za konstruktivne razgovore, ali su nam potrebne akcije a ne samo prazne reči,“ izjavila je portparolka organizacije Aimée van Baalen.

Iako je protest aktivista trajao oko sat vremena, na dva aerodroma nisu prijavljena nikakva otkazivanja ili značajna kašnjenja letova.

09.12.2022.