Evropa

Nemačka dobila novi VIP Airbus A350

Foto: Lufthansa Technik

Nemačko ratno cazduhoplovstvo primilo je u flotu potpuno novi Airbus A350 koji će služiti za prevoz najviših državnih funkcionera. Iako nije prvi isporučeni A350, novi avion nosiće oznaku “10+01” što znači da će upravo ova letelica biti „flagship“ flote nemačke vlade i da će biti zadužena za prevoz najbitnijeg državnog rukovodstva. Novi nemački Airbus A350 je nazvan „Konrad Adenauer“ u čast prvog kancelara Savezne Republike Nemačke koji se nalazio na čelu zemlje od 1949. do 1963. godine.

Za opremanje kabine ovog specijalnog aviona bila je zadužena Lufthansa Technik koja je podelila unutrašnji prostor na nekoliko manjih celina i izvršila modifikacije za ovu državnu letelicu.

„Ova velika čast se takođe ogleda u novoj vladinoj kabini koju smo ugradili, koja postavlja nove standarde sa najsavremenijom tehnologijom i visokom funkcionalnošću kao i ekonomičnošću,“ izjavio je izvršni direktor firme Lufthansa Technik Soeren Stark.

Pored 10+01, u službi nemačkog Luftwaffea se već nalazi 10+03 “Kurt Schumacher” koji je u flotu došao još 2020. godine mada ga čeka potpuna izmena kabine. Uz ova dva aviona VIP putnici iz nemačke vlade će uskoro moći da računaju na još jedan Airbus A350 10+02 „Theodor Heuss“ na kome se trenutno vrši konverzija kabine i uskoro bi trebao da uđe u službu.

Nemačka je 2019. godine naručila tri širokotrupca od Airbusa kako bi zamenila svoju sadašnju flotu aviona. Cena projekta je 1,2 milijarde evra, sa 288 miliona evra za pokrivanje troškova renoviranja kabine i 229 miliona evra za ugradnju različitih odbrambenih sistema koji će se ugraditi.

Foto: Lufthansa Technik

18.11.2022.