NEDELJNI PREGLED: Rajaner najavio ekspanziju u regionu, Tuzla pronašla alternativu za Viz Er…

Foto: Ryanair - Piotr Mitelski

Portal Avio Press svakog vikenda objavljuje specijalan pregled najvažnijih regionalnih vesti iz protekle nedelje. Ukoliko ste propustili važan događaj iz ovog dela Evrope, o njemu ćete saznati u nedeljnom pregledu našeg i vašeg portala.

U ovom tekstu će biti reči o događajima iz perioda od 26. novembra do 2. decembra, a koji se tiču avio-kompanija i aerodroma regiona.

Rajaner pokreće letove iz Sarajeva

Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner najavila je pokretanje pet novih linija iz Sarajeva (SJJ). Avio-prevoznik će početkom naredne letnje sezone otvoriti linije iz Sarajeva ka Londonu (STN), Memingenu (FMM), Bergamu (BGY), Geteburgu (GOT) i Šarlrou (CRL).

Letovi za destinacije u Belgiji, Švedskoj i Italiji stratuju 31. marta naredne godine. Prvi polazak na liniji za Memingen planiran je za 1. april, a svega dan kasnije Rajaner bi trebao da poleti i za London. Svi letovi na novonajavljenim linijama obavljaće se dva puta nedeljno sa izuzetkom linije ka glavnom gradu Velike Britanije na kojoj su planirana tri nedelja polaska.

Nove linije Rajner pokreće u sklopu programa subvencija Kantona Sarajevo. Novac iz budžeta Kantona osvojili su Viz Er i Sanekspres ali oni još uvek nisu objavili koje linije planiraju da otvore iz Sarajeva.

Lumivings otvara šest linija iz Tuzle

Avio-kompanija Lumiwings pokrenuće šest novih linija sa aerodroma Tuzla. Grčki prevoznik je saopštio da će povezati bosanskohercegovački grad sa Sarbrikenom (SCN), Esbjergom (EBJ), Mastrihtom (MST), Istanbulom (IST), Stokholmom (NYO) i Halmštadtom (HAD).

Foto: Lumiwings

Foto: Lumiwings

Lumiwings će operacije iz Tuzle započeti već 18. decembra, a tog dana su zakazani inauguralni letovi za Halmštadt i Stokholm. Letovi za Mastriht startuju dan kasnije dok će avioni Lumiwingsa prvi put leteti iz Tuzle ka Esbjergu i Sarbrikenu 20. decembra. Na svim navedenim linijama zakazana su po dva nedelja polaska.

Red letenja na liniji Tuzla – Istanbul još uvek nije poznat.

Er Montenegro otvara četiri nove linije

Crnogorska avio-kompanija Er Montenegro planira širenje svoje mreže destinacija.

Od naredne godine, tačnije juna 2024. godine, iz Tivta ka Bakuu kompanija će leteti dva puta nedeljno, svakog ponedeljka i petka, a saobraćaj prema ovoj destinaciji će se vršiti do kraja septembra predstojeće godine.

Foto: Air Montenegro

Foto: Air Montenegro

Osim povezanosti sa Turskom iz Podgorice i Tivta prema Istanbulu tokom cele godine, Air Montenegro će tokom letnje sezone leteti i ka Izmiru. Kompanija sa letovima iz Tivta prema Izmiru počinje u aprilu mesecu, a saobraćaj će se odvijati tri puta nedeljno (ponedeljkom, petkom i nedeljom) do kraja oktobra 2024. godine.

Od juna do kraja septembra 2024. godine svakog četvrtka i nedelje iz Podgorice leteti prema Minhenu-Nemačka, a svakog utorka ka Ostravi.

Rajaner najavio otvaranje baze u Dubrovniku

Rajaner je danas ozvaničio otvaranje svoje baze u Dubrovniku u kojoj će biti stacionirana dva aviona tipa Boing 737 MAX 8-200.

Rajaner će od naredne letnje sezone pokrenuti linije ka Londonu, Memingenu, Vezeu, Bergamu, Krakovu, Rimu, Berlinu, Sandefjordu, Stokholmu, Vroclavu, Parizu, Helsinkiju, Baden Badenu, Mančesteru, Poznanju i Šarlorou.

Foto: Piotr Mitelski/Ryanair

Foto: Piotr Mitelski/Ryanair

Irska niskotarifna avio-kompanija će takođe nastaviti da saobraća na linijama iz Dubrovnika za Dablin i Beč.

Beogradski aerodrom opslužio sedam miliona putnika

Aerodrom Nikola Tesla je danas svečano obeležio sedmomilionitog putnika u ovoj godini. Dve povratne avio-karte po svom izboru dobila je gđa Aleksandra Kandić prilikom čekiranja na let za Lisabon. Vaučer su uručili generalni direktor kompanije Belgrade airport Fransoa Berizo i izvršni direktor za saobraćaj avio-kompanije Er Srbija Milan Malović.

Foto: Aleksa Španjević

Beogradski aerodrom ove godine beleži rekordan broj putnika. Najveća vazdušna luka već je uspela da premaši rezultate iz do sada rekordne 2019. godine kada je kroz njene terminale prošlo skoro 6,2 miliona putnika.

Naslovna fotografija: Ryanair – Piotr Mitelski

03.12.2023.