Napukla krila odlažu povratak A380

Pronađene su pukotine u strukturi krila nekih starijih Airbus A380, što je na neodređeno vreme odložilo povratak divovskih aviona u službu Emiratesa.

Tokom obaveznih pregleda nakon skladištenja, pronađene su pukotine u strukturi krila nekoliko Airbusa A380 iz flote Emiratesa. Međutim, Emirates i Airbus su pokušali da dokažu da pukotine ne predstavljaju direktan rizik za sigurnost letenja, jer su očekivali da će se slični problemi pojaviti i na starijim avionima. Stručnjaci proizvođača popravljaju 3 od 4 aviona u Dubaiju, dok je jedan prebačen u Tuluz na izvođenje radova zbog nedostatka prostora u hangaru.

EASA je već 2019. izdala direktivu o plovidbenosti, koja je zahtevala inspekciju zahvaćenih komponenti A380 starijih od 15 godina, koja će se potom morati ponavljati svake 3 godine. U međuvremenu se pokazalo da su zahvaćeni i mlađi primerci, pa je EASA u avgustu ove godine smanjila starosnu granicu na 12,5 godina.

Stručnjaci Airbusa otkrili su više pukotina nego što se očekivalo na prethodno rastavljenom A380 i na različitim mestima nego što je ranije bilo poznato. Međutim, detaljnim analizama nije identifikovan konkretan problem koji treba rešiti.

Stoga proizvođač ni ne razmišlja o redizajniranju nosača krila, a za nedostatke zahvaćenih delova u isto vreme tvrdi da ih može otkloniti zaustavljanjem širenja pukotina, ugradnjom pojačanja ili potpunom zamenom zahvaćenog elementa.

29.12.2022.