Na pomolu nova velika porudžbina: Qatar Airways traži ponude od Airbusa i Boeinga

Foto: Airbus - Jean-Vincent Reymondon

Qatar Airways bi u narednom periodu mogao da naruči veliki broj novih aviona nakon što je generalni direktor avio-kompanije izjavio da je prevoznik zatražio ponude od proizvođača letelica.

U intervjuu za američki CNBC, izvršni direktor Qatar Airwaysa Badr Mohammed Al-Meer je poručio da je katarski nacionalni avio-prevoznik poslao Zahtev za ponudu (Request for Proposal – RFP) Boeingu i Airbusu. Proizvođači aviona treba da odgovore na zahtev Qatar Airwaysa sa potencijalnom ponudom za kupovinu letelica.

Foto: Qatar Airways

Foto: Qatar Airways

O kakvim se letelicama radi to ipak nije jasno. Prvi čovek Qatar Airwaysa nije objasnio koji će tipove aviona kompanija želi da nabavi kao ni o koliko vazduhoplova je reč. Badr Mohammed Al-Meer je izjavio da porudžbina treba da bude „velika“ i da će se novim avionima modernizovati i proširiti flota. Rok isporuke takođe nije obelodanjen.

Qatar Airways trenutno koristi 252 aviona, a veliki deo flote čine upravo širokotrupne letelice. Avio-kompanija leti sa Boeinzima B787, B777, B737 dok se Airbus flota sastoji od A320, A330, A350 i velikih A380. Najbrojniji tip aviona svakako je Boeing 777, a katarski prevoznik ima 91 primerak, pokazuju podaci sajta Planespotters.net.

Naslovna fotografija: Airbus – Jean-Vincent Reymondon

16.03.2024.