Na današnji dan: Prvi let Erbasa A319

Foto: Air Serbia

Kompanija Erbas (Airbus) je na današnji dan pre 28 godina izvela prvi let sa modelom A319, čime je otpočela duga i uspešna karijera ovog uskotrupnog aviona.

Letelica sa registracionom oznakom F-WWDB je 25. avgusta 1995. godine poletela sa aerodroma Hamburg Finkenwerder (XFW) gde se nalazi Erbasovo postrojenje za sklapanje modela iz A320 porodice aviona. Članove posade na prvom letu su činili pilot Udo Gunzel, potpredsednik odeljenja za letenje Klod Lele, inženjeri za letna testiranja Fernando Alonso i Manfred Birnfild, kao i inženjer leta Žerard Desboa.

Nakon leta novog Erbasovog aviona, kapetan Udo Gunzel je izjavio da se A319 „odlično ponašao u letu“ kao i da je bilo veoma lako upravljati njime jer je sličan ostalim članovima A320 porodice.

Prvi naručilac A319 je bila kompanija Swissair koja je svoj prvi primerak dobila u aprilu 1996. godine. Tokom višedecenijske proizvodnje Erbas je isporučio oko 1.500 A319 stotinama kupaca širom sveta. Neki od najvećih korisnika Erbasovog manjeg uskotrupca su Izidžet (easyJet), Junajted Erlajns (United Airlines) i Amerikan Erlajns (American Airlines).

Foto: Air Serbia

25.08.2023.