Južna Amerika

Mogući letovi između SAD i Venecuele

Američka avio-kompanija GlobalX i venecuelanska Aerolíneas Estelar planiraju da obnove letove između Majamija (MIA) i Karakasa (CCS). Dva prevoznika su nedavno potpisala sporazum o saradnji sa ciljem ponovnog uspostavljanja direktne linije između Venecuele i SAD. Želja kompanija je da se Majami i Karakas povežu dnevnim letovima kao i da se uspostavi linija između Majamija i Marakaiba (MAR), grada na severu Venecuele.

Američko ministarstvo transporta (DOT) je u maju 2019. godine zabranilo sve letove između dve zemlje zbog bezbednosnih razloga. Ova odluka je usledila 4 meseca nakon Trampovih sankcija venecuelanskim naftnim firmama, bankama i samoj Vladi. Letova između dve zemlje nema već skoro 2 godine ali bi to stanju uskoro moglo da se promeni. GlobalX je unajmio konsultantsku firmu Mercury iz Vašingtona koja bi trebala da pomogne ovoj avio-kompaniji da dobije dozvolu za letove ka južnoameričkoj zemlji.

Nezavisni eksperti za ljudska prava Ujedinjenih nacija su nedavno pozvali SAD i Evropsku uniju da ukinu sankcije Venecueli koje su pogoršale krizu u ovoj zemlji. U izveštaju UN se navodi da su sankcije naštetile privatnom sektoru, građanima Venecuele, nevladinim organizacijama kao i državljanima trećih zemalja.

20.02.2021.