Meksiko pokreće državnu niskotarifnu avio-kompaniju

Foto: presidente.gob.mx

Meksiko bi od narednog meseca trebao da dobije novu domaću niskotarifnu avio-kompaniju kojom će upravljati meksička vojska. Mada ove reči obično ne bi trebale da stoje u istoj rečenici istina je da će vojni vrh ove centralnoameričke zemlje zaista pokrenuti komercijalne operacije sa novom firmom pod imenom Mexicana de Aviación.

Poznavaoci prilika u svetskoj vazduhoplovnoj industriji će gotovo sigurno prepoznati ovo ime jer se radi o nazivu koji je od 1921. pa sve do 2010. godine koristila stara meksička nacionalna avio-kompanija. Međutim, osim imena i IATA koda MX ništa nije isto jer će umesto civilnog sektora za novog prevoznika biti zadužena vojska.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, čelnici vojske su poručili da će Meksikana u početku iznajmiti deset Boeinga 737-800, od kojih prvih tri dolaze do 30. septembra. Ostatak letelica bi trebao da stigne u flotu Meksikane tokom oktobra.

Meksikana će poslovati po principima niskotarifne avio-kompanije zbog čega će putničke kabine njenih aviona biti opremljene sa 180 sedišta. Putnički letovi bi trebali da startuju u decembru ove godine.

Glavna baza Meksikane će biti na aerodromu Felipe Angeles (NLU) u blizini Meksiko Sitija odakle će leteti ka brojnim domaćim destinacijama kao što su Gvadalahara, Kankun, Monterej, Puerto Valjarta, Los Kabos, Akapulko, Tihuana, Leon i druge.

Prevoznik će pokrenuti letove i iz svog sekundarnog čvorišta na vazdušnoj luci Felipe Carrillo (FCQ) u Tulumu kada se radovi na njoj završe.

U avio-kompaniju će u početku biti investirano oko 235 miliona dolara čime će se pokriti troškovi najma aviona, održavanja, goriva i bitne infrastrukture.

Foto: presidente.gob.mx

11.08.2023.