Južna Amerika

Međunarodni aerodrom Texcoco postaje jezero

Meksička vlada potpisala je dekret kojim je područje na kojem se gradio Međunarodni aerodrom Texcoco do 2019. godine proglasilo zaštićenim nacionalnim parkom, čime je praktično blokiran svaki mogući pokušaj da se njegova izgradnja ponovo pokrene u budućnosti.

Meksička vlada je u ponedeljak svečano otvorila novi međunarodni aerodrom Felipe Ángeles , severno od Meksiko Sitija. Aerodrom Felipe Ángeles će pomoći da se sadašnji Međunarodni aerodrom Meksiko Siti oslobodi zasićenja. U prvoj nedelji komercijalnih usluga, samo četiri avio-kompanije koriste usluge aerodroma: Aeroméxico, Viva Aerobus, Volaris, i Venecuelanska Conviasa.

Dan kasnije, tokom Svetskog dana voda, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador potpisao je dekret kojim je jezero Texcoco proglašeno zaštićenim nacionalnim područjem. Na ovom području, između 2015. i 2019. godine, bivša vlada je izgradila međunarodni aerodrom Texcoco, koji je trebalo da zameni Meksiko Siti.

U prošlosti, Texcoco je bio jezero (kao i veći deo zemlje gde se sada nalazi Meksiko Siti). Odluka o izgradnji aerodroma Texcoco u basenu jezera bila je kontraverzna iz više razloga, uključujući i uticaj na životnu sredinu. Ipak, 2019. godine aktuelna meksička vlada zaustavila je izgradnju i umesto toga odlučila da preuredi vojnu bazu u novi aerodrom Felipe Anheles.

Vlada je odlučila da prostor nekadašnjeg aerodroma Texcoco ponovo pretvori u jezero. Od ukidanja, lokacija je poplavljena, a nova uredba kaže da urbanizacija područja neće biti odobrena.

25.03.2022.