Evropa

MC-21 ponovo kasni

Foto: Denis Fedorko

Razvoj novog ruskog aviona MC-21 ponovo se suočava sa problemima zbog čega će njegov ulazak u saobraćaj biti ponovo pomeren i to za 2025. godinu. Ovu vest je saopštio zamenik premijera Denis Manturov koji je naglasio da se trenutno radi na „potpunoj rusifikaciji“ aviona što znači da bi MC-21 trebao da koristiti isključivo domaće komponente koje ne podležu sankcijama.

Ovo je četvrti put da se uvođenje Irkuta MC-21 odlaže mada je ovakav ishod bio očekivan s obzirom u kakvoj se situaciji ruska vazduhoplovna industrija nalazi. Avion je po prvobitnom planu trebao da uđe u saobraćaj 2016. godine ali je taj rok bio pomeren za 2020. godinu. Problemi sa sertifikacijom doveli su do toga da je Irkut ponovo probio rok i obećao da će se MC-21 naći u saobraćaju 2021. Međutim, proizvođač je i prošle godine imao problema sa ovim avionom pa je kao naredni rok postavljen septembar ove godine.

Ostaje da se vidi hoće li ruska industrija uspeti da proizvede zamenu za komponente stranih proizvođača kao i da li će uspeti da ih ugradi na MC-21 čiji je razvoj od početka predviđao saradnju Rusije i drugih država.

09.09.2022.