Malezija Erlajns naručuje preko 40 novih aviona?

Foto: Airbus - David Velupillai

Avio-kompanija Malezija Erlajns uskoro bi mogla da naruči do 45 novih aviona kako bi odgovorila na sve veću putničku potražnju.

Malezijski nacionalni avio-prevoznik trenutno analizira različite vrste aviona koji bi se u ovoj i narednoj deceniji mogli pridružiti njenoj floti, prenosi BNN Bloomberg. Malezija Erlajnsu potrebna su 35 uskotrupca kao i deset širokotrupnih aviona koji bi leteli na najdužim linijama u njenoj mreži.

Generalni direktor avio-kompanije Izham Ismail je na ovogodišnjem sastanku Udruženja avio-prevoznika azijsko-pacifičkog regiona (Association of Asia Pacific Airlines) saopštio je da bi ugovor za nabavku uskotrupnih letelica mogao biti potpisan već početkom 2024. godine dok bi prvi prvi primerci trebali da stignu u flotu 2028. godine. Malezija Erlajns bi svoje buduće širokotrupne avione mogla da dobije tek od 2030. godine, poručio je Ismail.

U floti Malezija Erlajnsa trenutno se nalazi 72 aviona stara u proseku nešto više od jedanaest godina, pokazuju podaci sajta Planespotters.net. Kompanija koristi 24 Erbasa A330, 6 A350 kao i 42 Boinga 737 u varijanti -800.

Prema pisanju portala Aero Time, Malezija Erlajns već ima 45 naručenih letelica, kako od Erbasa tako i od Boinga. Evropski proizvođač aviona isporučiće 20 A330 iz generacije neo dok će iz Boingovih fabrika uskoro stići 25 B737 MAX.

Foto: Airbus – David Velupillai

09.11.2023.