Maeve Aerospace predstavio koncept Maeve01

Holandski startup Maeve Aerospace predstavio je svoj koncept Maeve01 u četvrtak 13. aprila.

Novi dizajn aviona sa 44 sedišta, za koji se očekuje da bude spreman do 2029. godine, imaće potpuno električni pogon, sa osam elektromotora postavljenih na krilima, i dometom od 460 km. Maeve Aerospace predstavlja Maeve01 kao avion sa nultom emisijom i obećao je da će biti moguće napuniti ga za 35 minuta.

Razvoj potpuno električnog aviona ove veličine pokazao se prilično izazovnim, a jedna od vodećih kompanija u ovoj oblasti, švedska kompanija Heart Aerospace, nedavno je modifikovala svoj dizajn kako bi omogućila hibridno-električni pogon.

Izvršni direktor i suosnivač Maeve Jan Villem Heinen priznao je poteškoće u razvoju potpuno električnog aviona ove veličine, ali je ukazao na nekoliko faktora zbog kojih se on i njegov tim osećaju optimistično i uvereni u izvodljivost projekta.

Maeve-01

„Električni avioni koji će ući u upotrebu oko 2030. godine možda će biti u upotrebi do 2055. i dalje, a ko zna kakve će biti performanse baterija do tada. Za nekoliko decenija, kada se osvrnemo unazad, mislićemo da smo bili previše konzervativni sa novim dizajnom aviona.“

16.04.2023.