Evropa

Lufthansa vraća Airbuse A380

Nagli skok u putničkoj potražnji naterao je mnoge svetske avio-kompanije da povećaju kapacitete na najprometnijim rutama. Kako bi zadovoljila veliku potražnju, nemačka nacionalna avio-kompanija Lufthansa će aktivirati deo Airbus A380 flote. Od ukupno četrnaest Super Jumbo aviona koji su prizemljeni tokom pandemije, četiri do osam primeraka će biti aktivirano i vraćeno u redovan saobraćaj, navodi se na nemačkom sajtu Aero.de. Povratak Airbusa A380 očekuje se u oktobru ove godine, a letelice bi trebale da saobraćaju na linijama ka Severnoj Americi.

Ukoliko zaista vrati Airbuse A380, Lufthansa će postati drugi korisnik ovog aviona u Evropi odmah nakon British Airways-a koji je aktivirao sve svoje Super Jumbo-e.

Pored Airbusa A380, u Lufthansinu flotu uskoro bi mogli da dođu i Boeinzi 777-300ER koje kompanija do sada nije koristila. Naime, radi se o „belim repovima“ odnosno sastavljenim avionima koje zbog određenih razloga kupci nisu mogli da preuzmu. Aero.de prenosi da će Lufthansa iznajmiti četiri do šest ovakvih aviona direktno od Boeing-a, a veruje se da je cena lizinga veoma povoljna i da se radi o kompenzaciji za kašnjenje modela B777-9 koji još uvek nije sertifikovan. Međutim, dolazak Boeinga 777-300ER se neće dogoditi tako brzo imajući u vidu da je neophodno preurediti putničku kabinu i prilagoditi je Lufthansinim specifikacijama.

20.06.2022.