Evropa

Lufthansa ukida skoro sve letove iz Frankfurta i Minhena tokom štrajka

Kompanija Lufthansa je saopštila da će tokom sutrašnjeg štrajka zemaljskog osoblja biti primorana da otkaže skoro sve letove iz svoje dve najveće baze. Naime, nemački nacionalni avio-prevoznik će u sredu 27. jula ukinuti 678 letova iz Frankfurta i 345 letova iz Minhena, a ovim otkazivanjima će biti pogođeno oko 134.000 putnika.

Štrajk upozorenja sindikata Verdi počinje 27. jula u 03:45 i trajaće sve do 06:00 narednog dana. Skoro 20.000 radnika okupljenih oko ovog sindikata suočava se sa velikim pritiskom zbog gužvi koje se stvaraju na aerodromima i traže veće plate i bolje uslove rade. Iako je Lufthansa pristala da poveća zarade zemaljskog osoblja, radnici nisu zadovoljni novim platama zbog čega će održati jednodnevni štrajk. Lufthansa je ponudila povećanje od 250 evra dok bi dalji rast plata zavisio od performansa kompanije do kraja godine. Međutim, Verdi želi 350 evra za svakog zaposlenog što Lufthansa nije spreman da plati.

Sutrašnji štrajk pogoršaće već kritičnu situaciju na nemačkim aerodromima i očekuju se još veće gužve i redovi. Kompanija je poručila da će se potruditi da putnike prebaci na alternativne letove ali će i njih najverovatnije biti malo.

26.07.2022.