Lufthansa nabavlja korišćene Airbuse A350

Flota nemačkog nacionalnog avio-prevoznika uskoro bi mogla da bude uvećana za još 6 širokotrupnih aviona, tačnije 6 Airbus A350. Lufthansa bi navodno trebala da dobije Airbuse koje su druge kompanije odlučile da vrate lizing kućama pre isteka ugovora o zakupu, a radi se o avionima koji su se nalazili u flotama LATAM Airlines Brazila i South African Airwaysa. Podaci sajta Planespotters.net avioni sa registracionim oznakama N285BN, N286BN, N287BN, N264AR dolaze i nekadašnje flote brazilske avio-kompanije dok letelice obeležene sa OE-IPX i OE-IPK dolaze iz South African Airwaysa.

Radi se o relativno mladim avionima koji su tokom pandemije vraćeni lizing kućama i koji su tokom globalnog lockdown-a bili uskladišteni. Ukoliko se ispostavi da kompanija zaista nabavlja ove letelice, Lufthansina A350 flota bi se povećala sa 21 na 27 aviona.

Nabavka polovnih aviona Lufthansi nije strana, a nemačka avio-kompanija je samo u prethodnoj godini uspela da pribavi 4 Airbusa A350 i 5 Boeinga 787 koja su bila namenjena drugim kompanijama ili čiji su zakupi prekinuti. Iz Lufthanse su prilikom ovih nabavki poručivali da su se na tržištu polovnih aviona pojavile moderne letelice koje se mogu uzeti po veoma povoljnim uslovima jer je veliki broj avio-kompanija otkazao svoje porudžbine ili preminuo lizing aranžmane pre vremena