Lufthansa kupuje 41% udela u ITA Airwaysu

ITA Airways

Nemačka nacionalna avio-kompanija Lufthansa će preuzeti manjinski udeo u italijanskom prevozniku ITA Airways, a dve strane su nakon višemesečnih pregovora uspele da dogovore detalje kupovine. Lufthansa je tako sa vladom Italije postigla dogovor da otkupi 41% udela u ITA Airwaysu za 325 miliona evra sa pravom da kupi ostatak avio-kompanije u budućnosti. U sklopu dogovora vlade i nemačkog giganta, Italija će uplatiti još 250 miliona evra na račun ITA Airwaysa čime će se verovatno završiti investicije države u nacionalnog prevoznika.

Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr je izjavio kako je ova kupovina „win-win“ kako za Italiju i ITA Airways, tako i za njegovu avio-kompaniju. On ističe da se ITA Airways kao kompanija sa modernom flotom i efikasnim čvorištem u Rimu dobro uklapa u Lufthansa Grupu te je ista može transformisati u profitabilnu firmu. Iako se italijanska avio-kompanija pridružuje Lufthansinom jatu, ona će za sada zadržati svoj menadžment i nezavisnost. Lufthansa još uvek nije izlazila sa informacijama šta će se dogoditi sa članstvom kompanije u SkyTeamu ali se veruje da će ITA Airways preći u Star Alliance ubrzo nakon potpisivanja zvaničnog ugovora.

Taj dokument još uvek nije potpisan iako se spekulisalo da bi se tako nešto moglo dogoditi već ove nedelje. Sudbina Lufthansine akvizicije takođe zavisi i od regulatornih tela Evropske unije koja proveravaju da li i u kojoj meri odlazak ITA Airwaysa u ruke nemačke kompanije ugrožava konkurenciju.

Foto: Miami International Airport

26.05.2023.

Ostavi komentar