Evropa

Lizing kuće moraju da vrate svoje avione iz Rusije

Evropske i svetske lizing kuće primorane su da raskinu ugovore o iznajmljivanju aviona su ruskim avio-prevoznicima nakon što je Evropska unija uvela sankcije najvećoj zemlji na svetu. Evropski blok naložio je svim lizing kompanijama da do 28. marta vrate svoje avione iz Ruske Federacije i prekinu saradnju sa privrednim subjektima u toj državi. Međutim, sprovođenje takve odluke biće veoma teško imajući u vidu da je Rusija predmet novih sankcija kao i da su njene banke izbačene iz sistema svetskog platnog prometa.

Procenjuje se da je u Rusiji trenutno aktivno čak 980 putničkih aviona od kojih je 777 iznajmljeno od lizing kuća. Čak 515 letelica, vrednih 10 milijardi američkih dolara, u vlasništvu je stranih firmi a najveći korisnici ovih aviona su Aeroflot, S7 Airlines, Rossiya, Azur Air i Ural Airlines.

Najveću saradnju sa ruskim prevoznicima ima irska lizing kuća AerCap koja u Rusiji i Ukrajini iznajmljuje 152 aviona. Druge firme među kojima su SMBC Aviation Capital, Avolon i Air Lease Corporation će takođe osetiti posledice ove krize imajući u vidu da su u značajnoj meri prisutne na ruskom tržištu.

Foto: AerCap

01.03.2022.