Kroacija Erlajns profitabilna

Foto: A. Grubelić/Croatia Airlines

Hrvatska nacionalna avio-kompanija Kroacija Erlajns (Croatia Airlines) je pozitivno poslovala u prvom polugodištu 2023. godine. Prevoznik sa sedištem u Buzinu je saopštio da je prvu polovinu godine završio sa operativnom dobiti od 2,6 miliona evra odnosno 1,7 miliona neto dobiti.

Kompanija ističe da je ovogodišnji rezultat bolji i od onog iz 2019. godine koja se, makar za većinu prevoznika, smatra rekordnom. Tada je Kroacija Erlajns u prvom polugodištu zabeležila gubitak od 11,9 miliona evra. Izlazak na zelenu granu kompanija duguje znatno većim prihodima koji su u odnosu na period januar-jul iz 2022. godine veći za 42% i sada iznose 118,4 miliona evra, prenosi portal Index.hr.

Obim saobraćaja je rastao, a sa njim i troškovi kompanije. U saopštenju Kroacije se navodi sledeće:

„Ostvareni operativni troškovi veći su za 14 posto u odnosu na ostvarene troškove prvog polugodišta 2022. godine, a prvenstveno su rezultat rasta broja letova (+20 posto) te povećanja broja putnika.“

Operativni rezultati kompanija, mada bolji nego lani, ipak još uvek nisu ni blizu onih koje ostvaruju prevoznici slične veličine. Kroacija Erlajns je u prvih šest meseci prevezla 773.000 putnika na 12.070 letova pri čemu je prosečna popunjenost kabine njenih aviona iznosila skromnih 63,7%, za 7,5% više nego prošle godine. Kompanija navodi da je na domaćim avio-linijama zabeleženo povećanje broja putnika od 29% dok je na međunarodnim rutama cifra narasla za 41%.

Foto: A. Grubelić/Croatia Airlines

28.07.2023.