Evropa

Kompanije u strahu da parkiraju avione u Ukrajini

Nekoliko evropskih avio-kompanija promenilo je rasporede letenja kako bi izbege zadržavanje u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu. U strahu od novog ratnog sukoba u ovoj istočnoevropskoj zemlji, SWISS, Austrian Airlines i KLM odustali su od noćnog zadržavanja aviona i posada u Ukrajini. Uvedeni su dodatni letovi kako bi se avioni vratili u svoje baze dok su određeni polasci i ukinuti.

Tako je Austrian Airlines nakon obavljenog leta OS667 Beč – Kijev 23. januara svoj avion vratio u Austriju iako je po prvobitnom planu letelica trebala da bude parkirana na aerodromu Borispil do narednog jutra. Austrijska kompanija je potom otkazala prvi sutrašnji let OS668 za Beč koji je trebao biti obavljen „evakuisanim“ avionom.

SWISS je takođe promenio svoj raspored letenja za Ukrajinu. Kompanija iz Lufthansa Grupe je u nedelju otkazala poslepodnevni let LX2290 iz Ciriha za Kijev kako avion ne bi noćio u Ukrajini. Prevoznik je već u ponedeljak ujutro poslao jedan avion za Borispil kako bi vratio putnike u Cirih.

KLM je još jedan od prevoznika čiji je raspored poremećen usled najnovije krize. Holandska kompanija je saopštila da od 22. januara ukida svoj noćni let KL1387 između Amsterdama i Kijeva a do sada nije uvela dodatni jutarnji polazak kao što je to SWISS učinio.

25.01.2022.