Kineski prevoznici imaju „nefer prednost“ zbog preleta preko Rusije ?

Od kada je Ruska Federacija zabranila prelet evropskim avio-kompanijama iznad njene teritorije, prevoznici sa Starog kontinenta su morali da uvedu promene na svojim letovima ka Aziji kako bi izbegli vazdušni prostor najveće zemlje sveta. Istim su se letovi ka Kini, Južnoj Koreji, Japanu i drugim azijskim zemljama znatno produžili što je pored veće distance i dužine trajanja leta povećalo i troškove. Međutim, takav problem nemaju kineski prevoznici za koje je nebo Ruske Federacije ostalo otvoreno.

Nekoliko evropskih prevoznika se žalilo tvrdeći da kineske kompanije imaju „nefer prednost“ u odnosu na njih.

„Između Pariza i Seula, dodaje se do tri sata leta. Ako imate kineskog avio-prevoznika koji leti iznad Rusije, oni imaju nepravednu prednost nad nama,“ rekao je Ben Smith, izjavio je izvršni direktor Air France-KLM-a, za Financial Times.

Prvi čovek Finnair-a Topi Manner takođe je imao razgovor sa novinarima ovog lista rekavši da su avio-kompanije u „značajnom“ nepovoljnom položaju. Finska kompanija je bila među najpogođenijima ruskom zabranom preleta jer se njena mreža oslanjala na veliki broj linija ka Dalekom istoku koje su preletale vazdušni prostor Ruske Federacije.

22.02.2023.