Kolaps u britanskoj kontroli letenja, beleže se velika kašnjenja

british airways, vesti iz avijacije

Britanska Administracija za kontrolu vazdušnog saobraćaja (National Air Traffic Services – NATS) je tokom današnjeg dana imala velikih problema na svojim sistemom zbog čega je bila primorana da ograniči broj letova u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao rezultat restrikcija u vazdušnom prostoru iznad UK, veliki broj letova danas kasni ili je otkazan.

Problem se navodno pojavio na sistemu za obradu podataka o letovima, a kako bi se obezbedilo bezbedno odvijanje operacija NATS je uveo ograničenja u vazdušnom saobraćaju. Iz NATS su poručili da će se unošenje planova letova odvijati manuelno dok se problem ne otkloni.

Za to vreme desetine polazaka na britanskim aerodromima je otkazano, a još više letova kasni. Prema podacima servisa FlightRadar24, vazdušne luke u Ujedinjenom Kraljevstvu su u ponedeljak 28. avgusta među aerodromima sa najvećim kašnjenjima u svetu.

London Stansted u trenutku pisanja ovog teksta beleži prosečno vreme kašnjenja od 64 minuta dok na aerodromu Luton putnici čekaju u proseku duplo više. Neslavno prvo mesto po prosečnom kašnjenju drži aerodrom Notingem gde se čeka i do tri sata. Otkazanih letova ima na gotovo svakom aerodromu.

Putnicima se savetuje da pre odlaska na aerodrom provere status svog leta i blagovremeno se informišu.

Er Srbija je na Instagramu saopštila da se očekuje kašnjenje njenog leta JU381 iz London Hitroa za Beograd. FlightRadar24 pokazuje da je polazak iz prestonice UK bio zakazan za 13:30 ali se poletanje sada očekuje u 00:40.

28.08.2023.