KLM pobedio na sudu, ne mora da smanjuje broj letova

Holandski sud u gradu Harlemu je presudio u korist IATA-e i 5 avio-kompanija koje ona predstavlja (Corendon, Delta, easyJet, KLM i TUI) na parnici protiv protiv aerodroma Amsterdam Schiphol. Naime, dve strane su vodile sudski spor oko najavljenog smanjenja kapaciteta aerodroma koje je predložila sama vazdušna luka, a koje avio-kompanije nisu htele da prihvate. Operater aerodroma je hteo da smanji ograničenje broja letova sa 500 na 460 hiljada što bi u velikoj meri poremetilo rad najvećih korisnika vazdušne luke.

Sud je doneo odluku da najavljena smanjenja nisu u skladu sa pravilima Evropske unije te stoga nisu legalna. Iz KLM-a su poručili da bi radije rešavali spor sa svojim partnerima van suda ali da nisu imali izbora jer im je trebala jasna informacija o raspoloživim kapacitetima.

„Sa našim merama, vidimo bolju alternativu za postizanje manje buke i CO2 uz zadovoljavanje potrebe putnika da lete. To ćemo pokazati u sledećoj fazi ovog slučaja, u proceduri balansiranog pristupa EU. To će pokazati da li se nivoi buke mogu smanjiti u okolini Schiphola korišćenjem metoda koje nisu predviđene od strane ministarstva. Uravnotežen pristup je otprilike najbolji način da se smanji broj ljudi pogođenih bukom aviona. U tom pravcu želimo da nastavimo saradnju sa vladom, Schipholom i svim drugim relevantnim stranama,“ navodi se u saopštenju holandske nacionalne avio-kompanije.

05.04.2023.