KLM ima problema sa Embraerima E2, otkazuje letove

Kompanija KLM, odnosno njena regionalna podružnica KLM Cityhopper ima ozbiljnih problema sa flotom novih Embraera E2. Naime, holandski nacionalni prevoznik je primoran da prizemlji 5 od ukupno 15 Embraera E190 iz nove serije E2 zbog kvara na njihovim Pratt & Whitney PW1000G motorima. Avioni pod registracionim oznakama PH-NXA, PH-NXI, PH-NXJ, PH-NXM i PH-NXK su trenutno obeleženi kao neaktivni dok će isti status najverovatnije dobiti i PH-NXL i PH-NXN koji ne lete već nekoliko dana.

Zbog najnovijih kvarova na letelicama i nedostatka kapaciteta, KLM Cityhopper je odlučio da ukine određeni broj letova u svojoj mreži. Tačan broj otkazanih polazaka nije poznat ali iz kompanije poručuju da će nastaviti da obezbeđuju esencijanu povezanost sa ostatkom Evrope. Kako bi se ublažio problem, KLM će koristiti nekoliko aviona u kratkoročnom lizingu i nastaviće da koristi letelice koje je planirao da vrati lizing kućama.

Problematični Pratt & Whitney motori ne muče samo KLM, već su kvarovima na pogonskim jedinicama pogođene i druge avio-kompanije ali i modeli aviona. P&W GTF motori se nalaze ispod krila Airbusa A320neo i A220 te korisnici ovih aviona, kao što su airBaltic i Go First imaju velikih problema sa ispravnošću aviona.

12.05.2023