Klimatski aktivisti upali na aerodrom u Minhenu: Zalepili ruke na pistu

Kilmatski aktivisti u Nemačkoj upali su i blokirali minhenški aerodrom sa ciljem da skrenu pažnju na negativne uticaje avio-saobraćaja po životnu sredinu i izrate nezadovoljstvo aktuelnom politikom vlasti.

Ukupno osam aktivista iz organizacije Letzte Generation (Poslednja generacija) upalo je jutros na aerodrom Minhen. Njih šest zalepilo se na pistu nemačke vazdušne luke dok je još dvoje aktivista snimalo ceo događaj, piše PYOK. Protest, odnosno blokada Letzte Generation otpočeo je oko 04:45, malo pre jutarnjeg špica u Minhenu.

Klimatska organizacija je na svom X profilu objavila fotografije i video snimke aktivista tokom protesta na aerodromu u Minhenu. Oni smatraju da bi vlasti trebale da prestanu sa posrednom podrškom avio-kompanijama čiji avioni zagađuju okolinu.

„Vlada subvencioniše avio-industriju sa više od dvanaest milijardi evra godišnje, uglavnom ukidanjem PDV-a i taksi na kerozin“, navodi se u objavi Letzte Generation.

Policija je brzo reagovala i privela osam aktivista koji su ugrožavali bezbednost saobraćaja na aerodromu. Usled blokade vazdušne luke, oko 60 letova u Minhenu je jutros bilo otkazano, preneo je PYOK. Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Faezer osudila je upad aktivista na aerodrom i zahvalila se federalnoj policiji na brzoj akciji.

Ona tvrdi da je pored već otkazanih polazaka, još jedanaest letova preusmereno na druge aerodrome.

18.05.2024.