Kineski Airbus A321 „poleće“ početkom naredne godine

Airbus je započeo sastavljanje prvog A321 na svojoj kineskoj finalnoj liniji za sklapanje (nazvanoj FAL Tianjin) u Tjencinu u Kini. Proizvođač na taj način produbljuje svoj odnos sa kineskom aeronautičkom industrijom i pokazuje svoju dugoročnu posvećenost toj azijskoj zemlji.

Tianjin FAL je počeo da se prilagođava za proizvodnju A321 u avgustu ove godine, u prvom proširenju proizvodne trake otkako je počeo sa radom 2008. godine. Isporuka prvog kineskog Airbusa A321 zakazana je za početak 2023. godine. George Xu, izvršni potpredsednik Airbusa i izvršni direktor Airbusa u Kini, rekao je:

„Otkako smo najavili naše planove za izgradnju A321 na FAL Tianjinu prošlog novembra, naš tim je uspešno završio radove na rekonstrukciji prema planu, radeći sa evropskim stručnjacima i dobavljačima. Početak proizvodnje našeg prvog A321 naglašava posvećenost Airbusa Kini.“

Airbus ima četiri montažna pogona porodice A320 širom sveta, a fabrike se nalaze u Tuluzu, Hamburgu, Tjencinu i Mobilu. Do kraja 2022. godine svi ovi montažni centri biće prilagođeni za proizvodnju modela A321, kako bi pokrili sve veću potražnju za ovim avionom.

13.11.2022.