Azija

Kina zabranjuje prelet ruskim Airbusima i Boeinzima

Foto: Sergey Kustov

Ruski web portal RBK je preneo vest da se domaćim avio-kompanijama zabranjuje korišćenje Airbus i Boeing aviona na letovima za Kinu. Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC) navodno je poslala obaveštenja ruskim avio-kompanijama da više neće moći da lete za najmnogoljudniju zemlju sveta sa avionima zapadne proizvodnje.

Po nekim izvorima, svim Airbusima i Boeinzima koji se nalaze u flotama ruskih avio-prevoznika je zabranjen prelet preko kineske teritorije dok drugi izvori tvrde da se radi samo o letelicama koje imaju „duple registracije“ odnosno o onima koje su ilegalno preregistrovane u Ruskoj Federaciji.

Drugi razlog je verovatniji imajući u vidu da su kineske vlasti nedavno zatražile od svih avio-prevoznika, pa i onih ruskih, da dostave dodatne informacije o svojim avionima, njihovim vlasnicima kao i o hendling ugovorima koje imaju. Po pisanju RBK-a, ruski prevoznici nisu mogli da dostave validna dokumenta, a najveći problem bio je taj što se od kompanija tražila potvrda da su letelice odjavljene u inostranstvu pre nego što su dobile nove ruske registracione oznake.

Telegram kanal Aviatorschina uspeo je da od kompanije Volga-Dnepr dobije i potvrdu ove vesti. Izvor iz ruske cargo avio-kompanije rekao je da Kina zabranjuje prelet isključivo onim avionima koji su pre rata bili registrovani u stranoj zemlji i koji su nakon početka konflikta dobili novu registraciju u Rusiji. Njihova kompanija međutim nema takvih problema jer koriste letelice domaće proizvodnje.

Foto: Sergey Kustov

30.05.2022.