Azija

Kina sertifikovala COMAC C919

Foto: Shimin Gu

Nova nada kineske vazduhoplovne industrije, avion COMAC C919, danas je svečano dobio sertifikt Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC). Na svečanoj ceremoniji održanoj na pekinškom aerodromu (PEK) zvaničnici kineske uprave dodelili su sertifikat COMAC-u za njegov najnoviji model C919. Novi uskotrupni avion je nakon godina razvoja i testiranja uspeo da ispuni sve zahteve kineskih vazduhoplovnih vlasti i da dobije neophodan sertifikat koji će mu omogućiti konačan ulazak u komercijalni saobraćaj.

Prvi naručilac ovog modela je kineska kompanija China Eastern Airlines koja bi ove godine trebala da dobije svoj prvi primerak, a naredne će dobiti još 4. Ovaj prevoznik je naručio 20 aviona ovog tipa dok je proizvođač COMAC uspeo da obezbedi porudžbine za 815 primeraka od čak 28 kupaca.

Glavna konkurencija novog C919 biće asovi američkog i evropskog proizvođača, a radi se naravno o modelima Boeing 737 MAX i Airbus A320neo. Iako tehnološki inferiorniji od svojih zapadnih konkurenata, C919 će nove kupce svakako privući cenom koja je znatno niža od aviona iz paleta Airbusa i Boeinga.

Foto: Shimin Gu

29.09.2022.