Kina očekuje 75% saobraćaja iz 2019. u ovoj godini

Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC) očekuje snažan oporavak domaće vazduhoplovne industrije ove godine i predviđa da će do kraja 2023. saobraćaj dostići 75% rekordnog pretpandemijskog saobraćaja. Najnovije prognoze CAAC su usledile nakon što je Kina odlučila da otvori granice i ublaži striktne COVID mere.

Prema izveštaju Kineske centralne televizije, zemlja je trenutno fokusirana na postpandemijski oporavak vazduhoplovne industrije. Vazdušni saobraćaj u Kini je tokom 2022. godine iznosio svega 38% onog iz 2019. godine i zemlja beleži veoma spor oporavak u odnosu na ostatak sveta. Kina je već saopštila da će ukinuti meru obaveznog karantina za putnike na međunarodnim letovima, a putnike na domaćim letovima je obradovala vest da se prilikom ulaska na aerodrom više neće meriti telesna temperatura.

Za to vreme, najveći kineski prevoznici se već spremaju da otvaranje granica i aktivno rade na vraćanju širokotrupaca u službu. Reuters prenosi da su kineske avio-kompanije vratile 400 od ukupno 500 širokotrupnih aviona iz dugoročnog skladišta što šalje jasan signal da će međunarodni vazdušni saobraćaj imati veliki porast u narednim mesecima.

06.01.2022.