Kenya Airways u problemima zbog nedostatka delova

Afrički avio-prevoznik Kenya Airways saopštio je da su mogući problemi u održavanju dostignutog nivoa saobraćaja, i da se u narednom periodu zbog nedostatka delova, prouzrokovanih pre svega ratom u Ukrajini, može očekivati redukcija letova ove avio-kompanije.

Direktor Kenya Airways Allan Kilavuke ovim povodom je izjavio:

„Želimo da obavestimo naše klijente da imamo neke smetnje u letovima. Ovo je rezultat kašnjenja u vraćanju naših aviona, koji su podvrgnuti redovnom održavanju, u pogon zbog globalnih izazova u snabdevanju nekim komponentama aviona. Ovo je ograničilo dostupnost naših aviona jer nemamo dodatni kapacitet aviona koji bi pomogao u ublažavanju kašnjenja. Ovi izazovi su globalni i utiču ne samo na Kenia Airways već i na sve avio-kompanije širom sveta.

Izazovi su izazvani ratnom krizom u Ukrajini koja je značajno osakatila ruski lanac snabdevanja ključnog za globalnu avijaciju. Lanac snabdevanja vazduhoplovstvom u velikoj meri zavisi od sirovina iz mnogih zemalja, uključujući Rusiju. Na primer, 100% titanijuma koji se koristi u Embraeru i 35% titanijuma koji se koristi u Boeingu dolazi iz Rusije.

Sa ograničenim inventarom, avio-kompanije su morale da traže delove koji su im potrebni širom sveta. Pored toga, u Evropi i Severnoj Americi, gde većina avio-kompanija dobija svoje komponente, proizvođači žele da povećaju proizvodnju komponenti za avione kako bi prevazišli kašnjenja u isporuci.

Međutim, to se pokazuje kao teško zbog nedostatka kvalifikovanih radnika. Ovo je pogoršalo kašnjenje u lancima snabdevanja i ugrozilo dostupnost komponenti za avio kompanije.

Od samog početka želimo da uverimo naše kupce da činimo sve što je pod našom kontrolom da smanjimo uticaj ovih kašnjenja u lancu snabdevanja na naše poslovanje.“ – stoji u saopštenju Allana Kilavuke.

11.01.2023.