Kabinsko osoblje Junajteda negoduje zbog porudžbine 110 aviona

Kabinsko osoblje američke avio-kompanije Junajted Erlajns izrazilo je nezadovoljstvo nakon što je prevoznik naručio 110 aviona od Erbasa i Boinga.

Sindikat Udruženje kabinskog osoblja CWA (Association of Flight Attendants CWA) koji zastupa preko 25.000 stjuarda i stjuardesa u Junajtedu je nezadovoljan kupovinum aviona u trenutku kada kompanija tvrdi da nema dovoljno novca za povećanje plata.

„Menadžment Junajteda je još jednom jasno stavio do znanja: ima dosta novca i želje da se investira u avio-kompaniju. Novi avioni, novi gejtovi, nove usluge, novi putnički saloni. Sada je vreme vrhunski ugovor sa Junajtedovim kabinskim osobljem,“ izjavio je predsednik sindikata Ken Diaz.

Zaposleni u ovoj američkoj avio-kompaniji se žale na niska primanja, nedostatak osoblja, nerešena operativna pitanja i druge probleme koji se, kako tvrdi Diaz, odražavaju na moral radnika. Sindikat je zapretio štrajkom ukoliko avio-kompanija odbije da obezbedi bolje uslove za svoje zaposlene.

Mada su stjuardi i stjuardese nezadovoljni visinom primanja, isto se ne može reći i za pilote avio-kompanije. Junajted Erlajns je odlučio da letačkim posadama poveća plate za do 40%, a više o tome možete pročitati ovde:

Junajted povećava plate pilota za 40%

06.10.2023.