Kabinsko osoblje Amerikan Erlajnsa se sprema za štrajk

american airlines,

Kabinsko osoblje kompanije Amerikan Erlajns (American Airlines) bi uskoro moglo da započne štrajk, a razlog nezadovoljstva stjuarda i stjuardesa su niska primanja. Sindikat profesionalnog kabinskog osoblja (Association of Professional Flight Attendants – APFA) je u sredu saopštio da je preko 99% članova glasalo za štrajk u anketi sprovedenoj na nekoliko aerodroma.

Predsednica sindikata Džuli Hedrik je izjavila da je nedavno glasanje pokazalo avio-kompaniji nezadovoljstvo koje vlada među kabinskim osobljem koje je svoje poslednje povećanje primanja imalo 2019. godine.

Amerikan Erlajns se oglasio povodom najave štrajka njegovih kabinaca:

„Ponosni smo na napredak koji smo postigli u pregovorima sa APFA i radujemo se postizanju sporazuma koji našim stjuardima i stjuardesama pruža stvarno i značajno povećanje. Razumemo da je glasanje o odobrenju štrajka jedan od važnih načina na koji kabinsko osoblje izražava želju da se dogovor postigne. Rezultati ne menjaju našu posvećenost niti nas odvlače od ekspeditivnog rada na postizanju sporazuma.“

Mada su članovi sindikata glasali za štrajk to ne znači da će se on nužno i dogoditi. Pre nego što obustave sve radne aktivnosti, predstavnici sindikata prvo moraju da dobiju potvrdu federalnog medijatora da su dalji pregovori sa avio-kompanijom besmisleni što se, kako prenosi AP, retko dešava.

Najava štrajka kabinskog osoblja je usledila nakon što je Amerikan Erlajns odlučio da poveća plate pilota za 40% u naredne četiri godine. Kako se u narednim godinama očekuje dalji rast putničkog prometa, kompanije se trude da obezbede što bolje uslove za pilote kojih već sada nema dovoljno. Stjuardi i stjuardese ne mogu da računaju na moć pregovaranja koju ima letačko osoblje.

31.08.2023.