Afrika

Južni Sudan zabranio letove sa Antonov An-26

Uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) Južnog Sudana odlučila je da privremeno zabrani svim aviokompanijama u zemlji da upravljaju dvomotornim turboelisnim civilnim i vojnim avionom Antonov An-26.

21. maja 2021. godine vlasti su naredile avio-prevoznicima da prestanu da upravljaju avionom, dok vlada istražuje incident kada je teretni avion hitno sleteo na Međunarodni aerodrom Juba (JUB), Južni Sudan. Međutim, CAA je napravio izuzetak za avion AN-26, registrovan kao UR-UZI, koji radi za misije Ujedinjenih nacija u zemlji.

Incident se dogodio 20. maja 2021. godine, kada je teretni avion Antonov AN-26 neimenovane aviokompanije poleteo sa aerodroma JUB i trebalo je da sleti na aerodrom Paloich (HGI) u državi Gornji Nil, ali se vratio na aerodrom polaska sa samo jedan propelerom. Prema lokalnim medijima, levi propeler aviona se odvojio od tela i pao na zemlju u blizini autoputa koji povezuje Jubu i Bor. Očevici su rekli da su navodno primetili kako je jedan propeler pao na zemlju u blizini radnika koji su radili na gradilištu puta Juba-Bor.

22.05.2021.