Još dve zemlje zatvorile vazdušni prostor za ruske avione

Aeroflot_Airbus_A330

Lista zemalja preko kojih avioni ruskih avio-kompanija ne mogu da preleću upravo je postala duža za još dve države. Čini se su nakon Evropske unije, SAD i drugih zemalja sveta, još dve odlučile da zabrane prelet ruskih vazduhoplova, a radi se o Laosu i Jordanu.

Vest o odluci Laosa pojavila se nakon što je Aeroflotu zabranjeno da sleće u ovu zemlju i dopunjuje se gorivo, a što je radio kako bi dosegao do destinacija na Tajlandu. Avio-kompanija je potvrdila lokalnim medijima da je u kontaktu sa vlastima ove zemlje i da radi na tome da obezbedi prava za prelet preko Laosa. Za to vreme, letovi Aeroflota ka Tajlandu koji se obavljaju sa Airbusima A330 samo će imati dužu putanju leta dok će letovi Aeroflotivih uskotrupaca morati da sleću u Irkutsk radi dopune goriva. Ove promene će se odnositi samo na letove koji se obavljaju iz gradova u centralnoj i istočnoj Rusiji, dok oni koji kreću iz Moskve i drugih zapadnih aerodroma neće biti pogođeni ovim izmenama.

Za to vreme, Jordan je takođe zabranio prelet ruskim avio-kompanijama, a prvi koji su imali problema sa ovim izmenama bili su iFly Airlines i Nordwind Airlines. Zbog zabrane letenja preko Jordana Nordwind Airlines je ukino svoje letove ka Šarm el Šeiku i Hurgadi. Sa druge strane, iFly Airlines će nastaviti da leti ka ovoj afričkoj zemlji ali će na svom putu do njeg biti primoran da zaobilazi vazdušni prostor Saudijske Arabije koja od ranije ima sličnu zabranu. Letovi preko Turske naizgled mogući, ne predstavljeju alternativu za iFly Airlines i Nordwind Airlines jer je ova država zabranila ruskim avio-kompanijama da preko njene teritorije lete sa avionima „duplih registracija“. Tako prevoznici kao što su Aeroflot, Red Wings Airlines, Azur Air i Azimuth mogu da lete preko Turske jer za te letove koriste legalno pribavljene avione.

17.12.2022.