Azija

Jin Air vratio prvi B777 u saobraćaj

Foto: Hawkeye UK

Južnokorejska avio-kompanija Jin Air vratila je prvi od ukupno četiri Boeinga 777-200ER u redovan saobraćaj. Više od godinu dana nakon prizemljenja ovog tipa aviona, Jin Air-ov B777 napokon je počeo da obavlja redovne letove i to na liniji između Seula Gimpo i aerodroma Jeju International. Iz niskotarifne kompanije poručuju da će zahvaljujući avionu sa 393 sedišta uspeti da povećaju kapacitete na ovoj veoma prometnoj ruti kao i da rade na povratku još tri aviona ovog tipa.

Boeing 777-200ER koristi Pratt & Whitney PW4000 motore čiju je upotrebu američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA) privremeno zabranila. Naime, PW4000 je bio uključen u katastrofalan incident na prošlogodišnjem letu United Airlines između Denvera i Honolulua prilikom kojeg je imao nekontrolisan rad, počevši da se raspada.

FAA je nakon incidenta naredila prizemljenje svih Boeinga 777 sa ovim tipom motora što je između ostalih primoralo i Jin Air da parkira svoje širokotrupce. Agencija je u martu donela tri direktive u kojima se nalažu određene prepravke kao što su ojačanje motora i češće inspekcije lopatica motora.

Foto: Hawkeye UK

13.06.2022.