Južna Amerika

JetSMART se širi uprkos pandemiji

Čileanska niskobudžetna avio kompanija JetSMART planira da otvori svoju podružnicu u Peruu i da uđe na tržište Urugvaja. JetSMART je deo Indigo Partnersa u kojoj se nalazi i Wizz Air koji takođe koristi priliku da se proširi.

Peru

Kompanija je pre tri godine došla na tržište Perua otvorivši liniju između Santiago de Chilea i Lime. Od tada je kompanija počela rapidno da se širi. Kako bi nastavio dalju ekspanziju, JetSMART je odlučio da otvori podružnicu u Peruu. Proces dobijanja peruanskog AOCa je u toku, kažu zvaničnici iz kompanije. JetSMART planira da otvori domaće ali i međunarodne linije iz Lime i drugih gradova ove južnoameričke države. Očekuje se da prvi letovi ove podružnicu krenuti u prvoj polovini 2021. godine.

Peru je nedavno ostao bez dva velika prevoznika, avio kompanije Avianca i Peruvian Airlinesa. Ostavljena je velika praznina na tržištu pa ova ekspanzija JetSMARTA nije mogla da dođe u bolje vreme. Ipak, čileanskog prevoznika očekuje jaka konkurencija. Avio kompanije Viva Air Peru, LATAM Peru i SKY Airline Peru su dominantne na ovom tržitu što znači da će ekspanzija JetSMART biti propraćena dampingom cena avio karata. To će umnogome doprineti oporavku vazduhoplovstva u Peruu i celoj Južnoj Americi.

Urugvaj

JetSMART razmišlja i o dolasku na tržištu Urugvaja. Kako prenose mediji, nedavno su održani razgovori između predstavnika kompanije i urugvajskih vlasti o ideji da JetSMART otvori nekoliko linija iz ove zemlje.

Ministar za transport je izjavio kako je u Vladinom interesu da JetSMART započne operacije iz Urugvaja. Podaci pokazuju da LCC prevoznici imaju svega 16% udela na tržitu. LATAM, GOL i Aerolineas Argentinas bi bili glavni konkurenti JetSMARTu ako odluči da započne ekspanziju i u ovoj zemlji.

30.07.2020.