Severna Amerika

JetBlue želi da kupi Spirit Airlines

Svega dva meseca nakon dogovora o spajanju sa Frontierom, Spirit Airlines dobio je novu, još bolju ponudu za preuzimanje. Naime, njujorški niskotarifni prevoznik JetBlue Airways želi da preuzme 100% udela u Spiritu i to po, čini se, mnogo boljoj ceni. Dok je Frontier Airlines nudio skoro 26 američkih dolara za jednu akciju kompanije, JetBlue je izašao sa mnogo ozbiljnijom ponudom odnosno obećao je čak 33 dolara za jednu akciju Spirit-a.

Upravni odbor Spirit Airlines-a saopštio je da će razmotriti ponudu sa svojim finansijskim i pravnim timom i odlučiti da li je preuzimanje od strane JetBlue-a u najboljem interesu akcionara. Odbor će takođe izvršiti procenu u skladu sa uslovima sporazuma o spajanju kompanije sa Frontier-om i odgovoriti na ponudu njujorške kompanije u dogledno vreme.

JetBlue trenutno poseduje 282 aviona dok Spirit Airlines u ovom trenutku može da računa na ukupno 176 letelica. Oba prevoznika koriste flotu Airbus uskotrupnih aviona što bi potencijalno spajanje učinilo znatno lakšim. Najbrojniji tip aviona u floti obe kompanije je Airbus A320 iz generacije „ceo“ dok obe firme planiraju da iste zamene novijom generacijom letelica. Velik je i broj Airbusa A321 pogotovo u floti JetBlue-a koji trenutno raspolaže i sa modernijim A321neo. JetBlue takođe koristi i nekoliko manjih A220 koje Spirit Airlines uopšte nema.

06.04.2022.