Evropa

Izraelske kompanije evakuišu putnike iz Ukrajine

Nekoliko izraelskih avio-kompanija organizuje evakuacione letove za putnike koji žele da napuste Ukrajinu. El Al, Arkia i Israir uvode dodatne polaske u narednim danima kako bi evakuisali što više izraelskih građana pre sve izvesnije ruske invazije na ovu istočnoevropsku zemlju. Tokom ove nedelje biće organizovano preko 30 letova između Ukrajine i Izraela kako bi nekoliko hiljada izraelskih državljana moglo da se vrati kućama.

El Al je zakazao dva leta iz Kijeva tokom ponedeljka i utorka i najavljuje mogućnost uveđenja dodatnih polazaka ukoliko bude bilo dovoljno potražnje. Arkia je takođe organizovala dva polaska, jedan iz Kijeva i jedan iz južnog grada Odese u kojem živi velika jevrejska zajednica. Kompanija Israir se takođe pridružila evakuaciji zakazavši dodatne polaske u toku nedelje. Karte za ove letove mogu se rezervisati na sajtovima izraelskih prevoznika a cene se kreću od 250 američkih dolara.

Usled moguće eskalacije sukoba i zatvaranja vazdušnog prostora Ukrajine, ministar odbrane Izraela Benny Gantz poručio je vojsci da bude spremna za intervenciju u evropskoj zemlji. Ukoliko dođe do rata, evakuacija izraelskih državljana najverovatnije će se nastaviti uz pomoć vojske i ratnog vazduhoplovstva.

14.02.2022.