Izrael bombardovao međunarodni aerodrom u Alepu

aerodrom, vesti iz avijacije

Sirijsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su izraelski avioni u ranim jutarnjim satima bombardovali međunarodni aerodrom Alep (ALP) na severu zemlje. U saopštenju se navodi da su izraelski vojni avioni izvršili napad iz pravca Sredozemnog mora kao i da su ušli u vazdušni prostor Sirije blizu grada Latakija.

Napad se dogodio oko 04:30 i tom prilikom je nanaeta velika šteta na aerodromskoj pisti koja je trenutno van upotrebe. Prema pisanju portala Aero Time, glavni ciljevi izraelskih oružanih snaga su bili aerodrom i vojna baza Al-Najrab za koju se smatra da je koriste iranske paravojne formacije.

Ovo nije prvi put da Izrael bombarduje aerodrom u Alepu, a samo ove godine napadi su izvršeni četiri puta. Mada je pod konstantnom opasnošću od udara iz vazduha, aerodrom ipak uspeva da održi putnički saobraćaj.

Prema podacima sajta FlightRadar24 aerodrom je trenutno povezan sa jednom domaćom i pet stranih destinacija. Avio-kompanija pod imenom Čam Vings Erlajns (Cham Wings Airlines) leti iz Alepa za Damask, Bejrut, Kuvajt, Abu Dabi, Šardžu i Jerevan. U floti ovog prevoznika se nalaze tri Erbasa A320 stara u proseku 30 godina.

29.08.2023.