Italija želi da potpiše ugovor sa Lufthansom do sredine aprila

Foto: Andreeer

Italijanska vlada želi da potpiše ugovor sa Lufthanosm do sredine aprila i konačno privatizuje nacionalu avio-kompaniju ITA Airways. Prema pisanju italijanskog lista Corriere della Sera, izvori upoznati sa ovim pitanjem ukazuju da vlada želi da finalizuje posao sa nemačkom grupacijom od 19. do 21. aprila 2023. godine.

Vlada očekuje da će završiti posao i otkloniti sve regulatorne prepreke, uključujući Evropsku komisiju (EK) krajem jula ili početkom avgusta ove godine. U početku bi Lufthansa preuzela 40% udela u ITA Airwaysu, sa planom da se kompanija u narednim godinama potpuno privatizuje.

Lufthanza je dala zvaničnu ponudu za ITA Airways u januaru, kada je nemačka avio-kompanija objavila da se obratila italijanskoj vladi, trenutnom vlasniku prevoznika. Ranije je ukupna vrednost ITA Airwaysa bila između 450 i 480 miliona evra, a Corriere della Sera je naznačila da bi 40% udela Lufthansu koštalo između 200 i 250 miliona evra. Međutim, pošto je ITA 2022. godinu završila sa deficitom od 600 miliona evra, gubici se sada moraju uzeti u obzir prilikom kupovine, navodi italijanski list.

Foto: Andreeer

01.04.2023.