ITA Ervejs najavila veliku ekspanziju, pokreće pet long-haul linija

Foto: Airbus/Jean-Baptiste Accariez

Italijanska nacionalna avio-kompanija sprema se da pokrene pet novih međunarodnih linija tokom naredne letnje sezone.

ITA Airways je na sajmu turizma TTG Travel Experience u Riminiju najavila da će sredinom 2024. godine otvoriti pet novih ruta ka Africi i Aziji. Ekspanzija italijanske kompanije startuje već u maju za kada je zakazan inauguralni let na liniji Rim (FCO) – Rijad (RUH). Samo mesec dana kasnije, u junu 2024. godine, ITA Ervejs će započeti letove ka Akri (ACC) i Kuwajtu (KWI).

aviopress
U julu i oktobru kompanija će pokrenuti linije iz Večnog grada ka Dakaru (DSS) i Džedi (JED) respektivno čime će se završiti planirana long-haul ekspanzija.

Foto: SuFlyer

Erbas A350 u Tokiju; Foto: SuFlyer

ITA Ervejs će na skoro svim linijama imati konkurenciju drugih avio-prevoznika, kako evropskih tako i onih stranih. Najveću borbu kompanija će voditi na rutama između Italije i Saudijske Arabije na kojima već saobraćaju Viz Er i Saudija. Izazov za ITA-u biće i linija ka Kuvajtu do kojeg leti tamošnji nacionalni avio-prevoznik Kuvajt Ervejs.

Malo lakši posao ITA će imati u Dakaru koji opslužuje prevoznik Neos i to sa samo jednim nedeljnim letom. Na liniji između Akre i Rima trenutno ne saobraća ni jedna avio-kompanija

Koje će avione ITA Ervejs koristiti na novim linijama za sada ostaje nepoznato. Prevoznik je i više nego spreman da započne long-haul ekspanziju imajući u vidu da je nedavno dobio veliki broj širokotupnih i uskotrupnih aviona.

U floti nacionalnog avio-prevoznika trenutno se nalazi 79 Erbas. ITA Ervejs koristi sedam A330-200, pet A330-900 kao i šest modernih A350 u varijanti -900. Uskotrupnu flotu čime Erbasi A319 i A320 iz generacija ceo i neo, a tu je i mali broj novih A220.

Foto: Airbus/Jean-Baptiste Accariez

14.10.2023.