Azija

Indonezija želi da spreči isporuke novih Airbus aviona

Indonezija navodno razmatra zaustavljanje uvoza Airbus aviona kao rezultat trgovinskog spora sa Evropskom unijom. Usled ograničenja koje je evropski blok nametnuo na izvoz biodizela od palminog ulja, indonežanska vlada sada želi da stopira deo izvoza EU u Indoneziju. Evropska komisija je još 2019. godine najavila da uvodi privremene carine od 8% do 18% na uvoz subvencionisanog biodizela iz Indonezije sa ciljem da podstakne evropske proizvođače.

Indonežanska vlada je već predložila da se uvedu tarife na određene proizvode koji stižu sa Starog kontinenta, a trenutno se razmatraju i ograničenja za avione iz EU. Prema izveštaju Bloomberga, ministar trgovine Engartiasto Lukita nagovara domaće avio-kompanije da otkažu porudžbine kod Airbusa. Ministar Lukita  je već razgovarao sa jednim od osnivača Lion Air-a Rusdijem Kiranom oko njihove porudžbine Airbus aviona i potencijalne kupovine Boeing letelica.

Najveći niskotarifni avio-prevoznik u Indoneziji, Lion Air, ima ukupno 178 porudžbina za Airbusove avione iz A320neo porodice dok trenutno koristi samo 4 širokotrupna A330. Nacionalni prevoznik Garuda Indonesia ima 16 porudžbina i to za 2 A320neo i 14 A330, a trenutno koristi 24 Airbusa A330. Garudina podružnica Citilink pak koristi 51 Airbus avion i takođe je naručila 25 A320neo. Otkazivanje ovako velikog broja porudžbina sigurno bi se negativno odrazilo na Airbus jer se kataloška vrednost ovih letelica meri u milijardama dolara.

05.07.2022.