Indija prizemljila polovinu letova SpiceJet-a

Generalni direktorat civilnog vazduhoplovstva Indije (DGCA) naredio je niskotarifnoj avio-kompaniji SpiceJet da prepolovi broj letova u narednih 8 nedelja zbog sigurnosnih propusta i lošeg održavanja aviona. Naime, indijski direktorat tvrdi da SpiceJet nije vršio adekvatan bezbednosni nadzor kao i da je održavanje flote aviona bilo neadekvatno zbog čega će DGCA pojačati kontrole nad ovom avio-kompanijom. Iz DGCA navode da SpiceJet nije redovno plaćao svoje dobavljače zbog čega je došlo i do nestašice rezervnih delova čime je i bezbednost letenja drastično opala.

„S obzirom na nalaze raznih provera, inspekcija i odgovora o uzroku incidenta koje je dostavio SpiceJet, za kontinuirano održavanje bezbedne i pouzdane usluge vazdušnog saobraćaja, broj polazaka SpiceJet-a je ovim ograničen na 50% od broja polazaka odobrenih prema letnjem rasporedu 2022. godine na period od 8 nedelja,“ stoji u izveštaju DGCA.

Iako je broj letova SpiceJet-a limitiran je na 50% u narednih 8 nedelja, kompanija poručuje da neće doći do poremećaja u saobraćaju što može da znači da će prevoznik angažovati druge avio-kompanije za svoje operacije u periodu restrikcija.

27.07.2022.