Incident u Torontu: Avion Er Fransa imao tail strike prilikom sletanja

Foto: Airbus SAS 2019 Alexandre Doumenjou - Master Films

Erbas A350 avio-kompanije Er Frans imao je tail strike, odnosno udar repa, tokom sletanja na aerodrom u Torontu. Mada je na kraju uspeo bezbedno da sleti, avion je pretrpeo značajnu štetu prilikom kontakta sa pistom.

Incident se dogodio u nedelju 21. januara kada je Erbas A350-900 F-HTYH iz Pariza (CDG) trebao da sleti u Toronto (YYZ). Posada aviona pokušala je da sleti na pistu 24L ali je iz nepoznatog razloga nos letelice bio previše visoko, odnosno rep previše nisko.

Isto je rezultovalo udarom repa na površinu aerodromske piste, a posada Erbasa je odlučila da ponovo uzleti i pokuša još jedno sletanje (go around procedura). Drugo sletanje prošlo je bez problema i avion se bezbedno zaustavio na aerodromu.

Povratni let za Pariz tog dana je otkazan, a Erbas je ostao u Torontu. Fotografije oštećenog repa pojavile su se na društvenim mrežama i čini se da će letelica još neko vreme biti prizemljena sve dok se ponovo ne dovede u potpuno ispravno stanje.

F-HTYH je tri godine star A350 koji se floti francuske nacionalne avio-kompanije priključio u aprilu 2021. godine. Er Frans je jedan od najvećih korisnika modela A350 na svetu i trenutno leti sa 27 aviona ovog tipa, pokazuju podaci sajta Planespotters.net.

Foto: Airbus SAS 2019 Alexandre Doumenjou – Master Films

22.01.2023.

Ostavi komentar