Incident u Južnoj Africi: Točak Boeinga 737 otpao prilikom poletanja

Foto: Facebook/FlySafair

Točak stajnog trapa Boeinga 737 otpao je prilikom poletanja aviona u Johanezburgu. Posada je odlučila da se hitno vrati na aerodrom, a letelica je pretrpela značajna oštećenja.

Incident se dogodio u nedelju 21. aprila kada je Boeing 737-800 avio-kompanije FlySafair poleteo sa aerodroma Johanezburg (JNB). Avion registracije ZS-FGE na letu FA212 za Kejptaun (CPT) ostao je bez točka prilikom odvajanja od piste, a letačka posada je odmah upozorena na problem sa stajnim trapom.

Piloti su oko 20 minuta nakon uzletanja okrenuli avion. Imajući u vidu da je vazduhoplov trebao da obavi let dugačak dva sata, u rezervoaru je ostalo dosta kerozina što je Boeing 737 činilo preteškim za sletanje. Posada je nakon okretanja započela proceduru izbacivanja goriva iz rezervoara, piše Aero Time.

Prema podacima servisa FlightRadar24, avion FlySafair je preleto iznad vazdušne luke Johanezburg i ponovo počeo da kruži pre nego što je posada odlučila da konačno sleti na aerodrom. Uprkos izazovnim okolnostima, B737 je bezbedno prizemljen, dva sata nakon što je inicijalno poleteo.

Na video snmku nastalom nakon sletanja aviona jasno se vidi odvajanje još jednog dela stajnog trapa prilikom rulanja. Za sada nije poznato kako je došlo do ovog incidenta ali su južnoafričke vlasti otvorile istragu kako bi utvrdile uzrok odvajanja točka.

Avio-kompanija FlySafair u svojoj floti ima 27 Boeinga 737-800 kao i pet starijih B737-400, pokazuju podaci Planespotters.net. Prevoznik uglavnom leti na domaćim linijama iz najvećih južnoafričkih gradova ali obavlja letove i ka nekoliko međunarodnih destinacija.

Foto: Facebook/FlySafair

 

23.04.2024.