Evropa

IAG sve dalji od preuzimanja Air Europa-e

International Airlines Group (IAG) najverovatnije neće preuzeti špansku kompaniju Air Europa koju pokušava da kupi već dve godine. Čelnici IAG-a su saopštili da vode razgovore sa vlasnikom Air Europa-e, firmom Globalia, o sve izvesnijem odustanku od planirane kupovine. Dve strane pregovaraju o akviziciji od 2019. godine kada je International Airlines Group iskazao interes za kupovinu glavnog konkurenta na Pirinejskom poluostrvu.

“International Airlines Group i Globalia danas potvrđuju da su razgovori u poodmakloj fazi za raskid ugovora potpisanog 4. novembra 2019. i izmenjenog 20. januara 2021. godine, prema kojem je podružnica IAG-a, Iberia, pristala da preuzme ceo akcijski kapital Air Europa-e,” saopštio je IAG.

International Airlines Group pokušava da preuzme Air Europa-u od novembra 2019. godine. Anglo-španski holding je u početku nudio milijardu evra za kupovinu Air Europa-e da bi ponuđenu sumu prepolovio tokom pandemije korona virusa. Dve strane do danas nisu uspele da postignu dogovor a planirano spajanje Air Europa-e i Iberie nije naišlo ni na odobrenje Evropske komisije koja smatra da bi takav dogovor mogao da smanji konkurenciju na domaćim i međunarodnim linijama.

15.12.2021.