Azija

I BOC otpisao ruske avione

Foto: Airbus

Kao i ostale svetske lizing kuće, singapurski BOC Aviation takođe ima problem sa povratkom svojih aviona iz Ruske Federacije nakon što je ova zemlja omogućila domaćim prevoznicima da zadrže strane avione. U svom finansijskom izveštaju za prvo polugodište, BOC Aviation navodi da je poslovao sa gubitkom od 313 miliona dolara. Poređenja radi, firma je u istom periodu prethodne godine kada je još uvek buktala pandemija korona virusa uspela da zaradi respektabilnih 254 miliona dolara.

Gubitak BOC-a pripisuje se pre svega izgubljenim avionima koji su ostali u Ruskoj Federaciji, a koje ova lizing kuća ne može da vrati. Tako je čak 17 putničkih letelica zadržano u Rusiji i kompanija ne očekuje da će ove avione ikada dobiti nazad stoga ih je u potpunosti otpisala.

„Od 30. juna 2022. godine, 17 aviona u vlasništvu Grupe čiji je zakup raskinut u martu 2022. u skladu sa sankcijama ostaje u Rusiji i Grupa veruje da je malo verovatno da će moći da povrati te avione iz Rusije u doglednoj budućnosti, ako ikada,“ stoji u izveštaju BOC-a.

Foto: Airbus

22.08.2022.