Hitno sletanje Er Čajne u Singapur, zapalio se motor aviona

Foto: Airbus China - Chen Xiao

Erbas A320neo kompanije Er Čajna (Air China) imao je shitno sletanje na singapurskom aerodromu u nedelju 10. septembra nakon što mu se zapalio jedan od motora.

Naime, avion sa registracionom oznakom B-305J je trebao da obavi let CA403 između grada Čengdu (TFU) i Singapura (SIN). Usled još uvek nepoznatih razloga, levi motor na avionu se zapalio u toku leta, a dim je počeo da se širi i u putničkoj kabini, prenosi Aviation24.

Alarmantno stanje aviona je primoralo posadu Er Čajne da zatraži hitno sletanje u Singapur. Srećom, avion je bezbedno prizemljen, a putnici su evakuisani iz aviona uz pomoć tobogana. Aerodromska vatrogasna služba je brzo reagovala i ugasila požar na motoru.

Od 155 putnika i članova posade, samo je njih devet zadobilo lakše porede u vidu ogrebotina ili inhalacije dima. U preliminarom izveštaju o ovom incidentu se navodi da je požar u motoru prouzrokovao mehanički kvar pogonske jedinice ali će se istraga nastaviti.

B-305J je proizveden krajem 2018. godine i tada je kao nov isporučen Er Čajni. Ovaj primerak je opremljen sa dva Pratt & Whitney PW1000G motora.

Foto: Airbus China – Chen Xiao

11.09.2023.