Evropa

Heathrow izgubio 3,4 milijarde funti

Najveći aerodrom u Ujedinjenom Kraljevstvu, London Heathrow, objavio je svoje finansijske rezultate za treći kvartal ove godine. U izveštaju se navodi da je glavna londonska vazdušna luka izgubila 3,4 milijarde funti od početka pandemije. Katastrofalni finansijski rezultati Heathrow-a mogu se pripisati smanjenom obimu saobraćaja koji je u trećem kvartalu dostigao četvrtinu predpandemijskog nivoa. Aerodrom je u periodu između jula i septembra opslužio 72% manje putnika nego u istom periodu 2019. godine. Cargo biznis se ipak mnogo brže oporavlja i on bi uskoro trebao da se vrati u normalu.

Iako su finansijski rezultati aerodroma Heathrow veoma loši, britanska javnost je još više zabrinuta oko napretka najveće vazdušne luke. Naime, oporavak saobraćaja na Heathrow-u ali i ostalim aerodromima u Velikoj Britaniji je znatno sporiji od onog koji se dešava u zemljama Evropske unije. Tako je jedan od glavnih konkurenata londonskog aerodroma, Frankfurt International, u trećem tromesečju opslužio 45% putnika iz istog perioda rekordne 2019. godine. Kao krivac za spor oporavak britanske vazduhoplovne industrije se spominju rigorozne mere za ulazak u zemlju koje demotivišu potencijalne putnike i usporavaju napredak vazdušnih luka.

“Na pragu smo oporavka koji će osloboditi zaostalu potražnju, otvoriti nova kvalitetna radna mesta i oživeti britansku trgovinu. Ipak rizikujemo “grubo sletanje” ako se ne obezbedimo na duge staze. Da bismo to uradili, potreban nam je kontinuirani fokus na globalni program vakcinacije kako bi se granice mogle ponovo otvoriti bez testiranja,” izjavio je izvršni direktor Heathrow-a John Holland-Kaye.

26.10.2021.