Hainan Airlines uvodi striktna pravila za težinu posade

hainan airlines

Kineska avio-kompanija Hainan Airlines je saopštila da uvodi nova pravila i ograničenja za telesnu masu svoje posade. Kako prenosi kineski portal Global Times, kabinsko osoblje će od juna morati da ispunjava nove kriterijume težine i da se uklopi u mere koje propisuje Hainan Airlines.

Mere koje su usmerene prevashodno na stjuardese nalažu da članice kabinskog osoblja koje su visoke 158cm (prosečna visina žene u Kini) ne smeju da imaju preko 48 kilograma. Ukoliko stjuardesa ima 10% veću kilažu, ona može biti suspendovana sa posla i uključena u program mršavljenja. One zaposlene koje su teže za 5% više neće snositi tako rigorozne mere ali će morati da učestvuju u programu monitoringa kilaže.

Nove mere Hainan Airlines pravda argumentom da su stjuardese predstavnice avio-kompanije te zbog toga moraju da zadrže profesionalni imidž. Pravila koje je ovaj prevoznik uveo nisu oduševile ljude na društvenim mrežama, a čak se i na kineskim sajtovima mogu pročitati kritike na račun Hainana. Uprkos lošoj reakciji na nove mere, kineska kompnija čvrsto brani svoj stav navodeći da je propisana težina u skladu sa zdravom masom ljudskog tela kao i da su pravilima obuhvaćeni i muškarci, a ne samo žene.

13.06.2023.

Ostavi komentar